niedziela, 2 lutego 2014

Chandeleur 2014

Jak co roku, drugiego lutego, Francję zalewa powódź ciasta naleśnikowego. Mam nadzieję, że i Wasze patelnie rozgrzane są już do czerwoności :) 

Oto kilka artykułów, które pozwolą Wam lepiej zrozumieć tę słodką, francuską tradycję. 




Chandeleur, czyli dzień naleśnika we Francji (krótka geneza, wpis archiwalny)
Przepis po francusku na ciasto naleśnikowe (plik do ściągnięcia TUTAJ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czujesz niedosyt?
Zajrzyj na Facebook, Youtube lub Quizlet :) 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

6 komentarzy:

  1. Dzisiaj placki serwuje tesciowa! Juz nie moge sie doczekac!

    OdpowiedzUsuń
  2. A tak robi sie crêpes w Angers! http://nakocialape.over-blog.com/2014/01/%C5%9Awi%C4%99to-%C5%9Awiat%C5%82a.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Francuzka - osoba plci zenskiej pochodzaca z Francji. Francuska np tradycja - przymiotnik. Uwielbiam Twojego bloga i od dawna pomaga mi on w poznawaniu francuskiego! Dziekuje, ze go piszesz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność i komplement. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Mniam, aż ślinka cieknie na widok tych naleśniczków, np. z drugiego zalinkowanego artykułu... Powiedz mi, czy te specjalne patelnie służa wyłącznie do naleśników czy to tylko taka gadka? ;)

    alessandra
    http://studia-parla-ama.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja przegapiłam święto! Ale trudno, odrobię sobie w przyszłym tygodniu podwójnie :) Niedawno w jednym z dyskontów zakupiłam taką patelnię do naleśników, więc będę się wykazywać :)

    OdpowiedzUsuń