niedziela, 20 listopada 2011

Beaujolais Nouveau

Le Beaujolais Nouveau est arrive!

Taki oto napis możecie zobaczyć od czwartku przed wejściem do wielu barów i restauracji we Francji, ale także i na całym świecie. Od kilkudziesięciu lat, w każdy trzeci czwartek listopada, można skosztować młodego wina Beaujolais Nouveau [czyt. bożole nuwo], które wprowadzane jest do sprzedaży w tym samym roku, w którym zostało wyprodukowane. Jak wskazuje na to jego nazwa, wino [le vin] pochodzi z winnic [le vignoble] położonych w regionie Beaujolais.

Oczywiście nie jest to wino najwyższej jakości, bowiem dobre wino musi leżakować. Niemniej jednak, zjednało ono sobie wielu zwolenników. Bardzo przyjemnie się je pije, bowiem posiada lekki owocowy smak. 
Beaujolais Nouveau można łatwo rozpoznać po butelce [la bouteille], która na tę okazję przybiera bardziej współczesną formę.


Zwroty używane przy wznoszeniu toastów :

Santé!
[na zdrowie] 

A la tienne! 
[za twoje zdrowie]

A la vôtre!
[za Pana/Pani/wasze zdrowie]

Tchin-tchin!


Tematy pokrewne :
Świat otwiera Beaujolais Nouveau (artykuł po polsku, zwięźle i bardzo na temat)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz