wtorek, 22 lutego 2011

Confiture de lait, czyli krówki w płynie

Confiture de lait to bardzo słodki mleczno-karmelowy krem przypominający nasze niezastąpione polskie krówki! Według legendy z XIX wieku, "mleczna konfitura" została wynaleziona przez przypadek, przez roztargnionego kucharza armii napoleońskiej, który codziennie serwował żołnierzom miseczkę gorącego słodkiego mleka. Pewnego dnia, podczas walk, zapomniał się i pozostawił mleko dłużej na ogniu, co przyniosło niespodziewany rezultat...  :)
Niezastąpiony do tostów, naleśników, ciast albo do wyjadania łyżeczką  prosto ze słoika ;)

la confiture - konfitura
le lait - mleko 
le pot- słoik 
sucré - słodki


mleczna konfitura
Archiwum własne  

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czujesz niedosyt?
Zajrzyj na Facebook, Youtube lub Quizlet :) 
------------------------------------------------------------------------------------------------------ 



1 komentarz:

  1. Ja ostatnio pieklam sernik z taka krowka,pychota.

    OdpowiedzUsuń