Święto Trzech Króli (l'Epiphanie) to we Francji okazja do zajadania się la galette des Rois, czyli ciastem francuskim z kremem marcepanowym.
la galette, la couronne, la fève |
Zgodnie z tradycją, w cieście ukryta jest porcelanowa figurka zwana la fève. Ciasto kroi się na tyle części, ile jest osób przy stole. Najmłodsza z nich wchodzi pod stół i wskazuje komu podać odpowiedni kawałek ciasta. Ten, kto znajdzie la fève zostaje mianowany królem (le roi) lub królową (la reine), dostaje w nagrodę papierową koronę (la couronne) i zobowiązuje się do kupna kolejnej galette des Rois.
Istnieje kilka rodzajów galette w zależności od regionu. Francuzi tak polubili to ciasto, że w rzeczywistości jedzą je przez cały styczeń przy każdej nadarzającej się okazji. Figurki mogą przedstawiać tytułowych Trzech Króli (les Rois mages), ale również bohaterów współczesnych bajek i filmów jak np. Harry'ego Pottera.
Ciasto smakuje najlepiej na ciepło, podgrzane w piekarniku.
Epiphanie, czyli jak Francuzi obchodzą Święto Trzech Króli
Istnieje kilka rodzajów galette w zależności od regionu. Francuzi tak polubili to ciasto, że w rzeczywistości jedzą je przez cały styczeń przy każdej nadarzającej się okazji. Figurki mogą przedstawiać tytułowych Trzech Króli (les Rois mages), ale również bohaterów współczesnych bajek i filmów jak np. Harry'ego Pottera.
Ciasto smakuje najlepiej na ciepło, podgrzane w piekarniku.
Bon appétit!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TEMATY POKREWNE
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Epiphanie, czyli jak Francuzi obchodzą Święto Trzech Króli
Historia Galette po francusku - książka Carrousel le monde francophone
Historia Galette i przepis po polsku - blog Vive la cuisine
Jak serwować Galette - blog Comme une Francaise
Jak serwować Galette - blog Comme une Francaise
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czujesz niedosyt?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z kremem marcepanowym? A nie migdałowym?
OdpowiedzUsuńNie jestem specjalistką od kuchni, ale dla mnie to to samo. Na marcepan składają się zmielone migdały i cukier, które są także bazą kremu do naszej galette. W sklepach można kupić już gotową masę do galatte, która wygląda jak typowy marcepan. Nazywa się "pate d'amande".
UsuńDobry wieczór, Justyno.
OdpowiedzUsuńTwój blog jest nieocenioną pomocą naukową!! :)
A ja słyszałam, że do tego galette wkłada się ziarno fasoli - co Ty na to??
Podobno tak było dawniej. Stąd nazwa "la fève", czyli fasola. Teraz jednak królują porcelanowe figurki, chociaż może można gdzieś zdobyć galette z prawdziwym ziarnem fasoli, kto wie ? :)
UsuńDziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńLes mages venant d'Orient représentent les trois pouvoirs : pouvoir royal (l'or), pouvoir sacerdotal (l'encens) et pouvoir spirituel (la myrrhe).
OdpowiedzUsuń