Croissant jaki jest, każdy widzi :) Z reguły jada się go tak, jak go piekarz stworzył. Chociaż można poeksperymentować : posmarować dobrą konfiturą lub bretońskim słonym masłem. Niektórzy Francuzi maczają go w kawie... Do tej pory nie pojęłam dlaczego ;) Czasami można spotkać go w wersji "wypasionej", na przykład croissant aux amandes, czyli rogalik wypełniony masą migdałową i posypany płatkami migdałów. Une vraie tuerie!! (nie znasz tego wyrażenia? kliknij TUTAJ).
Natomiast nie każdy wie, że croissanty można jeść również na słono. Tak, na słono :) Croissants au jambon, czyli croissanty z szynką odkryłam dobrych kilka lat temu dzięki mojej teściowej. Szybkie, fajne danie na kolację dla wszystkich tych, którzy lubią słodko-słony smak.
PORCJA DLA 2 OSÓB :
- 2 croissanty
- 2 plasterki dobrej szyneczki
- sos beszamelowy (prosty przepis TUTAJ - możecie nieco zmniejszyć proporcje)
- stary żółty ser
- zielona sałata
- sos winegret (prosty przepis TUTAJ - koniecznie z dodatkiem dobrej musztardy)
- lampka wina (instrukcja jak kupić dobre, tanie francuskie wino TUTAJ)
Croissanty przekrawamy na pół i przekładamy szynką. Wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut, aż ser się zarumieni. Podajemy z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret oraz lampką wina.
Natomiast nie każdy wie, że croissanty można jeść również na słono. Tak, na słono :) Croissants au jambon, czyli croissanty z szynką odkryłam dobrych kilka lat temu dzięki mojej teściowej. Szybkie, fajne danie na kolację dla wszystkich tych, którzy lubią słodko-słony smak.
PORCJA DLA 2 OSÓB :
- 2 croissanty
- 2 plasterki dobrej szyneczki
- sos beszamelowy (prosty przepis TUTAJ - możecie nieco zmniejszyć proporcje)
- stary żółty ser
- zielona sałata
- sos winegret (prosty przepis TUTAJ - koniecznie z dodatkiem dobrej musztardy)
- lampka wina (instrukcja jak kupić dobre, tanie francuskie wino TUTAJ)
Croissanty przekrawamy na pół i przekładamy szynką. Wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut, aż ser się zarumieni. Podajemy z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret oraz lampką wina.
BON APPÉTIT !!
Więcej przepisów znajdziecie w zakładce KUCHNIA w kolumnie po prawej stronie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czujesz niedosyt?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
jednak wole croissanty na słodko ale dobrze znać i inne warianty ;-)
OdpowiedzUsuńa jadłaś już z szynką?
UsuńUwielbiam te wersję! Przygotowując je jednak w domu pomijam sos beszamelowy �😉
OdpowiedzUsuńNie no beszamelik musi być ;)
UsuńWow pierwsze słysze, ale jednak wolę crissanty bez niczego albo na słodko ;)
OdpowiedzUsuńChociaż ten Twój wygląda bardzo apetycznie.
Koniecznie spróbuj! Jest duża szansa, że zmienisz zdanie ;)
Usuńcroissant aux amandes to moja słabość! Natomiast w Irlandii, która nie bardzo przepada za kuchnią francuską, jada się zwykłe croissanty jak kanapkę - z szynką i serem.
OdpowiedzUsuńO takim patencie na croissanty jeszcze nie słyszałam, ale w sumie czemu nie ;)
UsuńJa zdecydowanie wolę je na słodko i kurcze nie można się im oprzeć:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń