tag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post6813748409794303137..comments2024-02-26T21:57:27.873+01:00Comments on Blog o Francji, Francuzach i języku francuskim: Przewodnik po francuskich napojach i alkoholach Justyna - blog o Francjihttp://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-44166392333781727092018-10-04T22:37:33.391+02:002018-10-04T22:37:33.391+02:00la vodka albo l'eau-de-vie :)la vodka albo l'eau-de-vie :) Justyna - blog o Francjihttps://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-7092233997942747472018-10-04T15:41:17.822+02:002018-10-04T15:41:17.822+02:00A jakie określenie odpowiada u nich naszej "w...A jakie określenie odpowiada u nich naszej "wodzie ognistej"?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02207984950241422724noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-38134649169901424262013-08-31T18:15:56.871+02:002013-08-31T18:15:56.871+02:00Merci pour la compréhension :) Merci pour la compréhension :) Justyna - blog o Francjihttps://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-37837257575694968582013-08-26T16:50:18.228+02:002013-08-26T16:50:18.228+02:00Les fautes de frappe arrivent à tout le monde. :)Les fautes de frappe arrivent à tout le monde. :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-26960686092840688352013-08-25T22:46:33.963+02:002013-08-25T22:46:33.963+02:00Jest, jest. Przez nieuwagę zrobiłam literówkę, ale...Jest, jest. Przez nieuwagę zrobiłam literówkę, ale już poprawiłam :) Dziękuję!Justyna - blog o Francjihttps://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-45748553499405721032013-08-25T22:23:50.051+02:002013-08-25T22:23:50.051+02:00Bardzo ciekawy i przydatny wpis, dziękuję!! :)
50 ...Bardzo ciekawy i przydatny wpis, dziękuję!! :)<br />50 ml to według mnie malutko, więc nie warto zamawiać dzbaneczka. :P<br /><br />A w skrócie od digestif'u jest "e" czy go nie ma?<br />DIGE(?)O<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-54613169847143935892013-07-12T17:32:21.080+02:002013-07-12T17:32:21.080+02:00wystarczy powiedzieć chyba nawet samo "picon&...wystarczy powiedzieć chyba nawet samo "picon" albo "picon biere" :)Madouhttps://www.blogger.com/profile/05594188256182980471noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-59902597774980837092013-07-12T13:47:10.463+02:002013-07-12T13:47:10.463+02:00Będę musiała spróbować! A przy zamawianiu wystarcz...Będę musiała spróbować! A przy zamawianiu wystarczy powiedzieć, że chce się piwo z picon czy ma to jakąś osobną nazwę? Justyna - blog o Francjihttps://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-29582856447557284762013-07-12T11:22:42.921+02:002013-07-12T11:22:42.921+02:00Picon to jest jakiś gorzki alkohol pomarańczowy (1...Picon to jest jakiś gorzki alkohol pomarańczowy (18%), który dodaje się do piwa. Ja za tym nie przepadam, ale gdy wybieramy się do jakiejś restauracji moi znajomi bardzo często biorą takie piwo jako apero. My też z resztą mamy butelkę picon w domu, bo niektórzy tak bardzo to lubią, że normalnego piwa nie są w stanie wypić ;) Zazwyczaj podaje się takie piwo w specjalnych szklankach, w których jest zaznaczona miarka ile picon należy wlać przed dolaniem piwa (3 cl na małe). Jeśli lubisz gorzko pomarańczowo-korzenny smak, to myślę, że warto wypróbować przy najbliższym wypadzie do knajpki/restauracji, jeśli nie, to lepiej spróbować od kogoś i się nie męczyć ;)Madouhttps://www.blogger.com/profile/05594188256182980471noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-35557933531748770672013-07-10T19:46:26.860+02:002013-07-10T19:46:26.860+02:00Nigdy się wcześniej nad tym nie zastanawiałam, ale...Nigdy się wcześniej nad tym nie zastanawiałam, ale faktycznie z reguły nikt nie dopytuje i od razu serwuje małe. Justyna - blog o Francjihttps://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-68655340540027937472013-07-10T19:44:13.324+02:002013-07-10T19:44:13.324+02:00Merci Melle Coccinelle za komentarz. Nie znałam na...Merci Melle Coccinelle za komentarz. Nie znałam nazwy crémant, ani nie wiedziałam o istnieniu picon :) Mogłabyś coś więcej napisać na temat tego drugiego? Justyna - blog o Francjihttps://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-27809535957090159102013-07-10T16:58:05.593+02:002013-07-10T16:58:05.593+02:00Przy piwie warto jeszcze wspomnieć, że zamawiając ...Przy piwie warto jeszcze wspomnieć, że zamawiając po prostu une biere dostaniemy małe piwo... Pamiętam, jak rok temu zaraz po przeprowadzce spotkałam się z koleżanką i poszłyśmy sobie do knajpki, zamówiłyśmy po piwku i dopiero jak je otrzymałyśmy, to sobie uświadomiłam, że kurde, jestem we Francji i o duże trzeba się prosić ;)Madouhttps://www.blogger.com/profile/05594188256182980471noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-62172005313665260362013-07-10T16:55:16.385+02:002013-07-10T16:55:16.385+02:00ha, ja też za pastis nie przepadam, smakuje jak sa...ha, ja też za pastis nie przepadam, smakuje jak sachol ;) za to moi znajomi bardzo lubią i piją też często z syropem miętowym lub migdałowym... <br />ja bym jeszcze wspomniała przy winach o cremant, a przy piwie o biere blanche, idealnym z cytrynką na te upały :D no i picon, za którym w sumie też nie przepadam ;)<br />aaa, i jeszcze orangina, czyli fanta z pulpą :)Madouhttps://www.blogger.com/profile/05594188256182980471noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-10450316661277139722013-07-10T12:48:01.021+02:002013-07-10T12:48:01.021+02:00Świetny post, bardzo przydatny! :)Świetny post, bardzo przydatny! :)Dariahttps://www.blogger.com/profile/00050942696858361119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-22241520375215660412013-07-09T17:32:17.829+02:002013-07-09T17:32:17.829+02:00Masz wyjątkowe kubki smakowe ;) Masz wyjątkowe kubki smakowe ;) Justyna - blog o Francjihttps://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-6249176041662234882013-07-09T07:37:05.487+02:002013-07-09T07:37:05.487+02:00a ja właśnie miałam napisać, że pastis uwielbiam i...a ja właśnie miałam napisać, że pastis uwielbiam i zawsze wyczekuję, aż znajomi mi przywiozą z Francji :)ensorceleehttps://www.blogger.com/profile/13057328080057362507noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-65069597688309982342013-07-08T16:57:42.068+02:002013-07-08T16:57:42.068+02:00Dziękuję za komentarz. Nigdy o tym nie słyszałam! ...Dziękuję za komentarz. Nigdy o tym nie słyszałam! Justyna - blog o Francjihttps://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-54153358394986289762013-07-08T16:56:40.141+02:002013-07-08T16:56:40.141+02:00Pastis jest dla mnie wielką zagadką. Naprawdę nie ...Pastis jest dla mnie wielką zagadką. Naprawdę nie wiem, co Francuzi w nim widzą. Jak dla mnie, to on jest dégueulasse! :)Justyna - blog o Francjihttps://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-70179185589450260992013-07-08T16:55:03.965+02:002013-07-08T16:55:03.965+02:00Spróbuj koniecznie. Myślę, że warto :)Spróbuj koniecznie. Myślę, że warto :)Justyna - blog o Francjihttps://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-35561876863618142562013-07-08T16:54:33.367+02:002013-07-08T16:54:33.367+02:00Agnes, jeszcze raz dzięki za wszystkie dodatkowe i...Agnes, jeszcze raz dzięki za wszystkie dodatkowe informacje :)Justyna - blog o Francjihttps://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-82389985564683129512013-07-08T16:54:02.368+02:002013-07-08T16:54:02.368+02:00Chyba już wiem, dlaczego nie pijamy kawy ;)Chyba już wiem, dlaczego nie pijamy kawy ;)Justyna - blog o Francjihttps://www.blogger.com/profile/14832905448418866563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-20974527558675832212013-07-05T14:43:41.056+02:002013-07-05T14:43:41.056+02:00Dorzuce moze jeszcze odrobine belgijskiego akcentu...Dorzuce moze jeszcze odrobine belgijskiego akcentu :-)<br />mieszanka podobno popularna wsrod studentow, ale nie tylko - piwa z coca-cola, nazywana jest tu dosc powszechnie cercueil :-) a na kawe z ekspresu mowi sie po prostu illy lub tez double illy, zaleznie od wielkosci<br /><br />Serdecznie<br />Anna<br />annahttps://www.blogger.com/profile/00855209311207682903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-20075136010199965152013-07-05T11:37:15.825+02:002013-07-05T11:37:15.825+02:00ja mam wrażenie, że jak zamawiam "café au lai...ja mam wrażenie, że jak zamawiam "café au lait" to dostaję kawę z kroplą mleka i to mleko nie jest zbyt spienione, a jak zamawiam "café crème" to zazwyczaj mleko jest już normalnie spienione jak przy latte. Chociaż szczerze mówiąc to zależy od kawiarni :)inahttps://www.blogger.com/profile/06149867836454040285noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-69369523806233895432013-07-05T09:46:07.104+02:002013-07-05T09:46:07.104+02:00Tutaj na Południu pierwszy raz spróbowałam pastis ...Tutaj na Południu pierwszy raz spróbowałam pastis i kir. Ten pierwszy napój nie przypadł mi do gustu, ten drugi jak najbardziej :)pozdrawiamMademoiselle Kierhttps://www.blogger.com/profile/07820042745516415038noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8815940656318184852.post-7417704649587363272013-07-04T18:46:23.484+02:002013-07-04T18:46:23.484+02:00A jeszcze mi się przypomniało jak przeczytałam zno...A jeszcze mi się przypomniało jak przeczytałam znowu tę notkę.<br />1. Można równiez zamówić un jus presse (orange ou citron). Jeśli chodzi o sok z cytryny to dostaniemy mniej-więcej pół szklanki albo i mniej, obok karafka wody, cukier i łyżkę. Chyba tylko ja jestem na tyle twarda żeby wycisnąć 5-6 cytryn i wypić to bez rozcieńczenia wodą. ;)<br />2. Diabolo - często lemoniadą jest Sprite w puszce. <br />3. Piwo - zdarza się, że restauracja nie posiada une biere pression.<br />4. Cidre - tak jak wino, dzieli się na wytrawny (brut) i słodki (doux). Jest to alkohol na bazie jabłek, 4%, doskonały na upał jeśli jest schłodzony. Najpopularniejsze bretońskie cydry to: Loic Raison i Armorique. <br />5. Kir - równie popularnym jak le creme de cassis jest framboise lub mure. Agnèshttps://www.blogger.com/profile/14077908836491974575noreply@blogger.com